Czy nasiona chia są zdrowe?

Nasiona chia to tak naprawdę nasiona szałwii hiszpańskiej. Znane już u plemion Azteckich, cenione były przez dawny lud za dobroczynny wpływ na zdrowie.  Nasiona chia to doskonałe źródło minerałów takich jak wapń, żelazo oraz potasu. Zawierają również sporą ilość roślinnego białka. Jednak ich najważniejszą cechą jest wyjątkowe bogactwo w kwasy omega-3. Te malutkie nasionka zawierają ich więcej niż olej lniany czy łosoś atlantycki. Nienasycone kwasy tłuszczowe, do których zalicza się kwasy omega-3 pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie (m.in. budulcowe). Pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. Wpływają na układ nerwowy. Pozwalają łagodzić objawy depresji, a ich prawidłowa podaż zapobiega wystąpieniu w przyszłości demencji, chorób Alzheimera itd.